Już nie robię śledzi w oleju. Mam na nie o wiele lepszy sposób, który daje więcej aromatu

Dodano:
Śledź w oliwie z oliwek Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Zapomnij o mdłym oleju rzepakowym. Ta prosta zamiana na dobrą i zdrową oliwę z oliwek wynosi klasyczną zakąskę na zupełnie inny poziom. Śledzie nabierają niepowtarzalnego aromatu.

Zawsze uważałem, że śledź w oleju to klasyk, którego nie da się ulepszyć. Aż pewnego razu, pod wpływem impulsu, zamiast zwykłego oleju użyłem aromatycznej, włoskiej oliwy. Zaskoczył mnie ten smak. Zwykła, polska przekąska nabrała śródziemnomorskiego, wyrafinowanego charakteru. Teraz robię je tylko w ten sposób.

Jak zrobić śledzie w oliwie z oliwek?

Ważna jest tu jakość oliwy. Musi być to dobra oliwa extra virgin, o owocowym, lekko pieprznym smaku. To ona jest tu główną przyprawą, która nadaje całości charakteru. Połączenie jej z delikatną słodyczą sparzonej cebuli i głębokim, słodko-kwaśnym smakiem suszonych pomidorów tworzy niezwykle bogatą kompozycję.

Ważne jest, by cebulę pokroić w cieniutkie piórka i sparzyć ją wrzątkiem. Dzięki temu traci ona swoją agresywną ostrość i staje się delikatniejsza, ale wciąż pozostaje przyjemnie chrupiąca. Ten prosty zabieg sprawia też, że śledzie mogą dłużej stać w lodówce. Suszone pomidory z zalewy dodają nie tylko smaku, ale też pięknego, rubinowego koloru.

Przepis: Śledź w oliwie z oliwek

Szlachetna wersja klasycznej polskiej przekąski, o głębokim, śródziemnomorskim aromacie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
434 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych a'la matjas
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 400 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śledziŚledzie wymocz w zimnej wodzie przez 1-2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli, raz zmieniając wodę. Osusz je i pokrój w kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
  2. Przygotowanie dodatkówCebulę pokrój w piórka, przełóż na sito i sparz wrzątkiem. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Suszone pomidory pokrój w paski.
  3. Układanie w słojuW dużym, wyparzonym słoju układaj warstwami: śledzie, cebulę, suszone pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wszystko oliwą, zakręć i wstaw do lodówki na co najmniej tydzień.

Czym zastąpić suszone pomidory w takich śledziach?

Suszone pomidory nadają śledziom słodko-kwaśnej nuty i pięknego koloru. Jeśli ich nie masz lub chcesz spróbować czegoś innego, oto cztery świetne alternatywy, które równie dobrze pasują do oliwy.

  1. Czarne oliwki – to najbardziej naturalny zamiennik, który utrzyma śródziemnomorski charakter przekąski. Ich intensywny, słony smak i mięsista konsystencja wspaniale komponują się ze śledziem i czerwoną cebulą.
  2. Kapary – te małe pączki kwiatowe dodadzą śledziom wyrazistej, słono-kwaśnej nuty, która genialnie przełamuje smak ryby. Ich ostry, charakterystyczny aromat sprawi, że cała przekąska będzie bardziej wyrafinowana i elegancka.
  3. Suszone śliwki – dla miłośników słodko-słonnych połączeń. Ich dymny, słodki smak to klasyczny partner dla śledzia, który nada całości staropolskiego, świątecznego charakteru. Najlepiej użyć miękkich, wędzonych śliwek, pokrojonych w cienkie paski.
  4. Marynowana papryka – pokrojona w drobną kostkę, doda śledziom nie tylko pięknego, czerwonego koloru, ale też słodyczy i delikatnej kwasowości.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...